Nu kommer fler larm om PFAS i abborre och annan fisk. Foto: Anders Lundin
Larmen om PFAS i svenska vatten avlöser dessvärre varandra. En av de givna frågorna är huruvida man bör äta fisk eller inte från drabbade sjöar?
För något år sedan skakades Jämtland av nyheten att fisk i Storsjön uppvisade höga halter av PFAS, med följden att kommunerna utifrån Livsmedelsverket rekommendationer gick ut med lokala kostråd för fisk.
Kostråden gäller abborre, gädda, sik, harr, öring och kanadaröding, i Lillsjön och Storsjön samt närliggande delar av Indalsälven med biflöden. Dessa arter bör inte ätas oftare än 2–3 gånger per år av alla grupper av människor.
Här kan du läsa mer om detaljerna i de kostråden.
Nu kommer larmet även från Svartbyträsket och Lillavan i Boden. Kommunens och Länsstyrelsens analyser av PFAS i fisk från Svartbyträsket visar nämligen på förhöjda halter av PFAS.
Med anledning av detta dras det nu i nödbromsen. Allmänheten avråds från att äta fisk fångad i Svartbyträsket och Lillavan, tills dess att ytterligare bedömning har genomförts. Avrådan medför inget förbud att fiska, men fisken som tas upp ska alltså inte ätas.
Här kan du läsa mer om kostråden från det området.
Det ska tilläggas att Högsta domstolen nyligen gett invånarna i Kallinge och Ronneby rätt i ett uppmärksammat PFAS-fall. Domstolen konstaterar att det är en personskada att ha mycket höga halter av PFAS-ämnen i kroppen, vilket öppnar för att det kommunala vattenbolaget ska betala skadestånd till de drabbade.
I slutet av november inleddes också domstolsförhandlingarna mellan Uppsala Vatten och Försvarsmakten. Uppsala Vatten har stämt Försvarsmakten på 215 miljoner kronor för PFAS-föroreningar som upptäcktes i Uppsalas dricksvatten 2012.
PFAS kommer i första hand från användningen av brandsläckningsskum, framför allt kopplat till flygflottiljer, flygplatser, större kemiindustrier och raffinaderier.
Länsstyrelsen gör kartläggningar och översiktliga provtagningar för att se om PFAS finns i ett område, bland annat genom undersökningar av jord, ytvatten och grundvatten. I takt med att fler områden undersöks så ökar sannolikheten för fler larm och kostråd för exempelvis fisk. Här kan du läsa en sammanställning av det arbete som länsstyrelsen gör kring PFAS, med vidhängande råd.
"Det är sorgligt"
Sportfiskarna konstaterar att denna miljöskuld är bekymmersam och uppmanar samhällets alla inblandade aktörer att ta frågan på stort allvar. Carl-Fredrik Yri, Sportfiskarnas kontorschef i Jämtland, säger så här om läget:
– Det är sorgligt att vi från Sportfiskarna måste informera deltagare på våra fiskeaktiviteter att inte äta fisken för att den innehåller gift. Det är så himla trist. I stället för att uppmuntra till att ta med sig en fin måltid hem då och då från fiskevatten så måste vi höja varningsflaggan istället, konstaterar Carl-Fredrik och tillägger:
– Att inte kunna bruka den naturtillgång som färsk fisk från lokala vatten är utan att vara orolig för att få i sig gifter är ett stort problem. Vi hoppas att aktörerna som står bakom utsläppen tar ansvar och åtgärdar desamma.